Επανεξέταση χάραξης εξωτερικής περιφερειακής οδού στο ύψος του Δήμου Θέρμης

Επανεξέταση χάραξης εξωτερικής περιφερειακής οδού στο ύψος του Δήμου Θέρμης

Αρ. Πρωτ. 1354/02.07.09

Προς Υπουργό:

- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

 Η χάραξη και κατασκευή της εξωτερικής περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα από τα μεγάλα έργα υποδομής του Νομού Θεσσαλονίκης. Είναι ένα έργο που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση του συγκοινωνιακού χάρτη του νομού, καθώς θα συνδέει τη δυτική πλευρά του νομού από τον κόμβο του Τιτάν, έως τον κόμβο που θα κατασκευαστεί στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης Χαλκιδικής στο ύψος του Σχολαρίου.                                              

Ωστόσο, προβληματισμό δημιουργεί ο υπάρχοντας σχεδιασμός σύμφωνα με τον οποίο, η εξωτερική περιφερειακή οδός προβλέπεται να διέλθει δίπλα από κατοικημένες περιοχές του Δήμου Θέρμης και πιο συγκεκριμένα του δημοτικού διαμερίσματος Τριαδίου.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχει εκπονήσει η κατασκευάστρια εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.», τμήμα της εξωτερικής περιφερειακής οδού με την κατασκευή τριών οδικών κόμβων θα διέρχεται σε πολύ μικρή απόσταση -από 20 έως 250 μέτρα- από τα σπίτια των κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος Τριαδίου του Δήμου Θέρμης. Γεγονός που ελλοχεύει κινδύνους τόσο για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος.  

 Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 - Προβλέπεται να επανεξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο τη μελέτη που αφορά στην χάραξη της εξωτερικής περιφερειακής οδού στο ύψος του Δήμου Θέρμης και να ελέγξει εάν προβλέπονται όλες οι διεθνείς προδιαγραφές για τη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος;

Απάντηση Υπουργείου